Gastronomia
- Szczegóły
- Kategoria: bez kategorii
- Opublikowano: piątek, 08, maj 2015 09:57
- Super User
Kuchnia Wysp Kanaryjskich
Na Wyspach Kanaryjskich z biegiem czasu i pod wpływem kolejnych spotkań kultur, do jakich dochodziło na tym archipelagu, oryginalna kuchnia tubylcza uległa przekształceniu się. Obecnie nasza gastronomia ujawnia elementy wywodzące z kuchni europejskiej (Hiszpanii i Portugalii), Ameryki Łacińskiej i Afryki, tworząc własną i wyróżniającą się tożsamość.
Łagodny klimat tych wysp dostarcza jej kuchni świeżych i zdrowych produktów, pochodzących z tutejszych pól i otaczającego je morza. A jednocześnie ciepło lokalnych temperatur odbija się w upodobaniu do dań o zdecydowanym smaku i dobrze przyprawionych.
W naszej gastronomi wyróżniają się sery i wina posiadające oznaczenie tzw. Chronionego Miejsca Pochodzenia.
Możesz rozkoszować się naszymi tradycyjnymi daniami jedząc w tutaj polecanych lokalach.
Warzywa i rośliny strączkowe:
Potrawy z gotowanych warzyw to podstawa na pierwsze danie, a ta z rzeżuchy jest potrawą najbardziej znaną, choć równie smaczne są dania z tutejszej cukinii „bubangos” i kukurydzy „millo”. Treściwymi daniami jadanymi przy użyciu łyżki są odmiany leczo zwane: puchero i rancho.
Tradycyjny i występujący na wszystkich tych wyspach jest smakowity bulion z ziemniaków – aromatyczna zupa doprawiona kolendrą. Wśród roślin strączkowych wyróżniają się bardzo popularna ropa vieja, z zielonego groszku garbanzas compuestas isoczewica.
Ziemniaki papas, sos mojo i prażona kasza kukurydziana gofio:
Tutejsze ziemniaki stanowią nieodzowną część kuchni kanaryjskiej. Papas arrugadas jada się w łupinkach wraz z towarzyszącymi im typowymi sosami na Wyspach Kanaryjskich, znanymi jako mojos.
Natomiast piña de millo (kolba kukurydzy) zazwyczaj towarzyszy potrawom z gotowanych warzyw i mięsom, a mąki z niej używa się do przygotowania gofio. Sparzoną masę gofio ugniata się z dodatkiem bulionu z ryby. Przy czym pella de gofio jest bardziej gęsta i może być doprawiona na słodko.
Ryby:
Wody Wysp Kanaryjskich oprócz bycia ogromnym targowiskiem autochtonicznych gatunków są również dobrą spiżarnię świeżych ryb. Pośród tych najczęściej jedzonych wyróżnia się gatunek ryby morskiej zwany vieja, okonie morskie, mureny, tuńczyki oraz różne odmiany pagrusów.
A jako przystawki najczęściej podawanymi produktami morskim są mięczaki lapas, ślimaki burgado, ośmiornica pulpo jak również sardele i sardynki, które jada się zarówno smażone jak i suszone.
Mięsa:
Na Wyspach Kanaryjskich występuje duża różnorodność przepisów, począwszy od wyjątkowych wędlin po tradycyjne dania gotowane, przechodząc po drugie dania o silnym i charakterystycznym smaku.
Mięso wieprzowe, zwane na Wyspach Kanaryjskich carne „de cochino”, jak również mięso z kozy i z koziołka „baifo” są typowymi składnikami, obok mięs pochodzących z innych zwierząt, takich jak z królika, mięsa drobiowego czy cielęciny.
Desery:
W momencie wybierania deseru możemy wybrać pomiędzy słodkimi przepisami tradycyjnymiprzygotowanymi z migdałów, miodu (pszczelego albo palmowego), prażonej kaszy kukurydzianej, mleka, jajek, sera lub fig, a tymi najnowszymi, powstałymi wraz z wprowadzeniem owoców tropikalnych.
Banan z Wysp Kanaryjskich jest pysznym owocem o bardzo słodkim i aromatycznym smaku, ale na tych wyspach są również uprawiane inne smaczne owoce tropikalne takie jak: mango, ananasy, owoce gwajawy, awokado, itp.
Z dodatkiem przypraw:
Stosowanie aromatycznych ziół i przypraw to jedna z charakterystycznych cech gastronomii Wysp Kanaryjskich. Pośród najczęściej stosowanych ziół i przypraw wyróżniają się między innymi: kminek, tymianek, mięta, anyż, liść laurowy, kolendra, czerwona papryka mielona, szafran, oregano, zielona pietruszka oraz koper włoski.